woman male like reply
Haberler

İngiltere'de 50 Sterlinlik Banknotların Yeni Yüzü Matematik Dehası Alan Turing Oldu!

Alan Turing, modern bilgisayarların mucidi ve aynı zamanda da bir matematik dehasıydı. Eşcinsellikle ilgili aldığı cezalarla gündeme gelen Turing'in fotoğrafı, İngiltere'de en az kullanılan banknot olan 50 sterlinlere basılacak.

İngiltere Merkez Bankası açıkladı

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, Alan Turing ile ilgili kararı duyuran isim oldu. Açıklamalara yer veren Carney şu şekilde konuştu:

"Alan Turing bugünkü hayatımızda etkisi son derece yüksek olan sıra dışı bir matematikçiydi. Bilgisayar bilimi ve yapay zekanın babası olmanın yanı sıra bir savaş kahramanı olan Turing'in dünyamıza katkısı çığır açıcı nitelikteydi. Pek çok kişi Turing'in omuzlarında yükselerek var oldu."

2021'de tedavüle girmesi bekleniyor

Yeni 50 sterlinlik banknot, İngiltere'de bir ilki de başlatmış olacak. Turing'in fotoğraflarıyla süslenen 50 sterlinler, İngiltere'nin kağıt paradan plastik paraya geçişinin son adımı olacak. 2021'de tedavüle girmesi beklenen paralar, şu anda en az kullanılan banknotlar olarak da biliniyor. Dolaşımda 344 milyon adet bulunan 50 sterlinlerin toplam değeri ise 17,2 milyar sterlin.

Turing, eşcinsel olduğu için kimyasal ilaçlarla hadım edilmişti

İlk bilgisayarın gelişimini borçlu olduğumuz Turing, eşcinsel olduğu için kimyasal yollarla hadım edilmişti. 1952 yılında Manchester'da 19 yaşında bir adamla beraber olduktan sonra gözaltına alınmıştı ve 'yüz kızartıcı suç işlemekten' suçlarından hüküm giymişti. Bunun ardından eşcinsellik yasaklanmıştı ve Turing öldükten uzun bir süre sonra -2013 yılında- affedildi.

#kırmızıbaret