woman male like reply
Düşünceler

Niğde'de Yaşanan Depremden Sonra Hasandağı'ndan Dumanlar Yükselmeye Başladı!

Aksaray ve Niğde arasında bulunan Hasan Dağı, Niğde'de yaşanan 5.1 şiddetindeki depremden sonra dumanlara boğuldu ve görenleri endişeye düşürdü. Büyük Hasan Dağı ve Küçük Hasan Dağı olarak iki büyük krateri bulunan Hasan Dağı'ndaki dumanlar, yeni bir patlama olabileceği ihtimalini artırdı. Hasan Dağı aktifleşti mi? Niğdede kaç şiddetinde deprem oldu? Hasan Dağı nerede? Hasan Dağı patlayacak mı? Hepsi ve daha fazlası yazımızın devamında...

Hasan Dağı patlayacak mı?

Tahmini rakamlara göre M.Ö 7000 yıllarında son patlamasını yaşadığı bilinen Hasan Dağı, bugün Niğde'de yaşanan deprem sonucunda yeniden dumanlara boğuldu. Etkisini yitirdiği bilinen Hasan Dağ'ının bu dumanlarla yeniden aktifleştiği ihtimali de iddialar arasında. Meşe ağaçlarıyla örülü olan Hasan Dağı, etkisini yitirmş bir volkanik dağ olarak bilinmekteydi. Eteklerinde Nora Antik Kenti bulunan Hasan Dağı, antik bir Roma şehridir.

Hasan Dağı aktifleşti mi?

Niğde'nin Bor ilçesinde yaşanan 5,1 büyüklüğündeki deprem sonrasında Konya'nın Ereğli ilçesi Belkaya köyünde garip bir toprak hareketliliği de gözlemlendi. Yerli halk tarafından çekilen görüntüler paniğe neden oldu. Hasan Dağı'nın oluşumunu denetleyen Tuz Gölü fayı, altta aktif olan magmanın yukarıya çıkabileceğini de gösteriyor olabilir. Hasan Dağı'nın yeniden aktifleşmeye başlayacağı ise henüz net olarak bilinmiyor.

Mehmet Şener ve ekibi Hasan Dağı'nı inceledi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şener ve ekibi Hasan Dağı'nda incelemeler yaptı. Prof. Dr. Mehmet Şener durumu şöyle açıkladı:

"Hasan Dağı'nın en son patladığı tarih, Çatalhöyük'te yapılan arkeolojik kazılarda insanlar tarafından çizilmiş duvar resimlerinde kayıtlı. M.Ö. 6500 yılı. Dolayısıyla biz, 10 bin senede volkanik faaliyet olduğu zaman aktif volkan diyoruz, dolayısıyla Hasan Dağı da bu bağlamda aktif bir volkan. Şu an uykuda ama 5.1 şiddetindeki depremin Hasan Dağı volkanizmasını etkileyeceği konusunda konuşmak çok iddialı bir konu olur. Burada incelemeler yapacağız. Sosyal medyada çıkan gaz çıkışı videoları var. Hasan Dağı'nın kraterine yakın. Aşağı yukarı 3 bin metre yükseklikte. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yapmış olduğu çalışmalarda o gazların bütün kimyasallarını araştırmış durumda. Hasan Dağı durduğu sürece o gazlar oradan çıkacak. Korkulacak bir şey yok, hafif bir deprem. Yörede de fazla hasar ve can kaybı yok. Jeolojik incelemeler yapacağız."

#kırmızıbaret