woman male like reply
Düşünceler

Küçükçekmece Belediyesi, Kadına Şiddete Karşı Afişler Bastırarak Farkındalık Oluşturdu!

Son günlerde yaşanan Ayşe Tuba Arslan, Emine Bulut gibi kadın cinayetlerinin artması ve kadına yönelik şiddetin bir türlü son bulmamasına istinaden Küçükçekmece Belediyesi bir adım attı ve 2020’de Kadın ve Aile Müdürlüğü'nün çalışmalarına baişlayacağını duyurdu. Kadınlara yönelik şiddetleri afiş boy yaptırarak bahsi geçen konu hakkında farkındalık yaratmak isteyen Küçükçekmece Belediyesi'ne olumlu tepkiler geldi.

"Beni tanımadığım bir erkek öldürdü."

Kadınlar açısından eşitliği sağlamak için çabalayan Küçükçekmece Belediyesi'ne gelen yorumlar ise şöyle;

"Belediyenin resmi sayfasında alışılagelmiş reklam ve vesikalık fotoğraflar yerine toplum tarafından sürekli akıllarda diri tutulması gereken konulara yer vermiş olması, özellikle kadınlara olan desteği ve kadınların yaşamış olduğu yürek burkan travmaları bir kez daha karşımıza çıkarmış olması çok güzel bir düşünce. Fotoğraf seçimi yanlış olmuş diyenlere katılmıyorum, kan revan içinde kalmış kadın fotoğrafları eklenmiş olsa görsel açıdan hoş olmaz, insanların bilinç altı olumsuz yönde etkilenirdi. Tıpkı şiddet içerikli dizileri örnek alıp bunu günlük hayatına uyarlayan insanlar gibi.. Başkan Çebi’ye bu güzel düşüncesi için teşekkür ederiz."

"Beni eski sevgilim öldürdü."

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi'ye ise konuyla ilgili oldukça olumlu tepkiler geliyordu. Hemen hemen her konuda farkındalık oluşturmak isteyen Çebi, her an teşekkür alıyordu.

"Farkındalık yaratmak adına güzel bir çalışma olmuş.Bu konuda duyarlı bir başkanımız olduğu için şanslıyız.Umarım kadınlar için amacına uygun destekleyici çalışmalar da yapacaktır. Takipteyiz. Emeğinize sağlık. Eleştiriler için diyeceğim tek bir şey var o da çocuklarımızı cam fanuslarda pembe dünyalar yaratarak yetiştirmekten ziyade kötülüğün var olduğunu ve ne gibi sonuçlar doğurduğunu öğreterek yetiştirmemiz gerektiğidir."

"Beni eski kocam öldürdü."

Birçok konuda oluşturdukları farkındalıklarla bilinen Küçükçekmece Belediyesi'ne teşekkür notları geldiği kadar olumsuz tepkiler de gelmişti. İşte o yorumlardan birisi;

"Neden fotoğraflar siyah beyaz yerine renkli, neden gülümseyen avon reklamı gibi bu afişler siz ne yapıyorsunuz, kadın cinayetlerini normalleştirmekten başka birşey değil bu. Bu afişlere maruz kalacak çocukları bile düşünmemişsiniz, ya da sadece bu coğrafyada yaşadıkları için çocukların bu şekilde bilgilenmesi gerektiğini, psikolojilerinin farklı işlediğini falan mı sanıyorsunuz? Yazık."

"Beni kocam öldürdü."

Bir kısım ise afişlerde boy gösteren kişilerin halktan veya aynı şiddete maruz kalan kişilerden olması gerektiğini savundu. Cast oyuncularına tepki gösteren kısımın birkaç yorumu;

"Tamam, iyi hassasiyet te niye cast oyuncuları?."
"Düşünce iyi, uygulama berbat."

"Beni oğlum öldürdü."

Küçükçekmece Belediyesi, sosyal medyadaki resmi hesaplarından şiddetsiz ve eşit bir toplumda yaşanılmak istendiğini vurgulamıştı. Twitter hesaplarından da #KemalÇebiEşitlikteHepBirFazlası ve #KadinaSiddeteHayir hashtagleriyle afişlerini paylaşmışlardı.

"Kızımı kocam öldürdü."

Küçükçekmece Belediyesi'nin hazırladığı afişlerin, erkekleri tiksinç varlıklar gibi gösterdiğini savunan bir kesim de vardı.

"Bu manşetlere bakılırsa kadın evlenmesin! Bunu açıkça yazın bence. Erkekler ne kadan da kötü şeyler! Kadın kadına daha yaşanabilir bir dünya da slogan olsun!"

"Kızımı oğlum öldürdü."

Küçükçekmece Belediyesi, Atakent Kadın Meclisi gibi birçok kadına yönelik şiddete dur demek için kurulmuş kurumlardan da teşekkür aldı.

"Atakent Kadın Meclisi olarak bu duyarlı çalışmalarından ötürü kendilerine teşekkür ediyor ve bu tarz farkındalık çalışmalarının devamlılığını diliyoruz."
"Kadına şiddete dikkat çeken afişler için ve bu konudaki duyarlığınız için Atakent Kadın Meclisi üyesi olarak teşekkür ederim."

"Annemi dedem öldürdü."

Atakent Kadın Meclisi de aynı postların altında kadına şiddete yönelik açıklamalarda bulundu;

"Kadına şiddet ülkemizin en önemli sorunlarından biri. 2018 yılında öldürülen kadın sayısı 440 iken, 2019 yılının ilk 10 ayında ise 390. Yapılan araştırmalar cinayet faillerinin büyük bir çoğunluğunun öldürülen kadınların kocaları ya da sevgilileri olduğunu göstermektedir. Kadınları öldüren erkekleri eril sistem, yargısı ve medyasıyla korumaktadir. Kadına şiddeti besleyen eril düşünce yapısı değişmedikce ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği giderilmedikçe, "kadına şiddet"le mücadele edilmesi çok zordur. Evet ortada istatistiki bir gerçek vardır ki; kadınlar en çok boşanmak ya da kendilerine yeni bir hayat kurmak istediklerinde eşleri ya da sevgilileri tarafından öldürülmektedir. Kadınlar, erkekler tarafından öldürülmektedir ama bu bir erkek sorunu değil, bu sorunu besleyen eril sistemin sorunudur. Bu konunun çözümünde; yerel yönetimler ve hükümete, toplumsal cinsiyet eşitsizliği alanında farkındalık oluşturmak adına çok ciddi görevler düşmektedir. Küçükçekmece Belediyesi de diğer birçok konuda olduğu gibi 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü öncesinde bu konuda farkındalık oluşturmak adına afişleme çalışması yapmıştır."

"Beni nişanlım öldürdü."

Belediyenin yaptığı çalışmadan çocukların olumsuz etkileneceğine dair olumsuz yorumlar da gelmeye başlamıştı.

"Bunu normal aile çocukları okur da piskolojik olarak nasıl etkilenirler düşündünüz mü? Ben çocuğumun her gün bunun gibi yazıları okumasını istemem şiddet görmeyen aile çocuklarında merak uyandırmak çok doğru değil başka bir çözüm olmali."

Kadın ve Aile Müdürlüğü çalışmalarına başlayacak

Instagram ve Twitter hesaplarından kadına şiddete yönelik detaylı çalışmalarda bulunan Küçükçekmece Belediyesi'nin afiş detaylarına bakmak için aşağıdaki Instagram bağlantısını tıklayınız;

#kırmızıbaret