woman male like reply
Düşünceler

Kaygı Bozuklukları İçinde Oluşan Sosyal Fobiye Dair Bilinmeyen Tüm Detaylar

Sosyal fobi, bir diğer adıyla uyum bozukluğu... Sosyal fobi kaygı bozukluklarının içinde oluşur. Genel anlamda bakacak olursak genellikle toplumsal durumlarda ortaya çıkar ve diğer insanlarla olan bağlarınız sırasında nükseden bir rahatsızlıktır. Diğer insanların önünde küçük düşme veya aktardığınız bilgilerle dalga geçileceği gibi düşünceler, sosyal fobinin ana etkenleridir. Sosyal anksiyete bozukluğu adıyla da bilinen sosyal fobi rahatsızlığı, insanların hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Sosyal fobi nedir? Sosyal fobiden tamamen kurtulmak mümkün müdür? Sosyal fobi belirtileri nelerdir? Sosyal fobi neden olur?

Sosyal fobi nedir?

Topluluk içerisinde ortaya çıkan sosyal fobi, daha çok kaygılanmanın nüksetmesiyle sivrilir. Birilerinin önünde konuşma yapmak, mevki olarak üst kademeden birisiyle buluşmak gibi anlarda yaşanan sosyal fobi biraz daha hafiftir ancak çoğu sosyal etkileşimde ortaya çıkan sosyal fobi daha ağırdır. Gerilme, çaresizlik hissi, utangaçlık ve içe dönüklük daha çok ağır basar ve bundan dolayı da sosyal etkileşime geçmek için oldukça zorlanılır. Bunun önüne geçmek çok da zor değildir aslında. Kişinin psikolojik olarak tedavi edilmesiyle tamamen yok edilebilir.

Sosyal fobiden tamamen kurtulmak mümkün müdür?

Sosyal fobisi olan kişiler arkadaş edinmekten veya gruplarla yapılan eğlencelere kaılmaktan mutluluk duyarlar ancak endişelerinden dolayı birçok şeyi yapmaktan çekinirler. Kalabalık bir ortamda başkalarına tanıtılmak, toplum içinde telefon görüşmesi yapmak, insanlarla göz teması kurmak, umumi tuvaletleri kullanma... Gibi toplumsal etkileşimler sosyal fobiyi oldukça olumsuz etkiler. Sosyal fobi, tedavi edilebilen psikiyatrik rahatsızlıklar arasında bulunur. Sosyal fobi, bilişsel-davranışçı psikoterapi adı verilen tedavi yöntemiyle tamamen yok edilebilirdir. Bu tedavi sürecinde bazı ilaçlar da kullanılabilir ancak bu ilaçlar her kişide işe yaramayabiliyor. Kullanılan ilaçlar tedavi sürecine olumlu katkılar sağlar.

Sosyal fobi belirtileri nelerdir?

Sosyal fobinin duygusal ve fizyolojik belirtileri vardır. Bu belirtilerden bazıları şöyle;

  1. Anksiyete
  2. Korku
  3. Sinirlilik
  4. Yüzde kızarıklık
  5. Çarpıntı
  6. Taşikardi
  7. Aşırı terleme
  8. Nefes darlığı
  9. Ağız kuruluğu
  10. Karın ağrısı
  11. Mide bulantısı

Sosyal fobi neden olur?

Sosyal fobinin sebeplerine bakacak olursak yalnızca psikolojik değildir. Sosyal fobinin oluşmasında genetik etkilerin rolü oldukça büyüktür. Eğer aile içinde birisinde sosyal fobi varsa diğerlerinde de görülme olasılığı artmakta ve sosyal fobiyi taşıyan herkes kuşaklar boyu bunu iletebilmekte. Sosyal fobi genellikle 13 yaş civarlarında ortaya çıkar. O yaşlarda çocuklarda oluşan zorbalık, şiddet, utangaçlık gibi davranışlar, ilerleyen zamanlarda sosyal fobiyi tetikler ve daha fazla ön plana çıkmasına neden olur. Kontrolcü ya da baskıcı ebeveynlerin çocuklarında sosyal fobinin olma derecesi oldukça yüksektir. Bu gibi durumlardan dolayı psikiyatri seanslarında çocukluğunuza inme olayları yaşanır.

#kırmızıbaret