woman male like reply
Düşünceler

Kadın Hareketi Ve Feminizmin Türk Öncüsü Duygu Asena

Duygu Asena 19 Nisan 1946 yılında İstanbul'da doğmuştur. Atatürk'ün yaverlerinden Aşi Şevket Öndersev'in torunu olan Duygu Asena dünya çapında kadın hareketi ve feminizmin öncü yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Duygu Asena'nın ortaya koyduğu eserler

Duygu Asena, en çok bilinen kitabı "Kadının Adı Yok" isimli eserini 1987 yılında yayınlamıştır. Bu eser dünya çapında ses getirmiş ve yayınlandığı döneme damga vurmuştur. Ardından 1989 yılında yayınladığı "Aslında Aşk Da Yok" adlı eseri de aynı şekilde büyük beğeni toplamıştır. Bu iki eseri sonrasında bir süre kitap yazmaya ara vermiş ve bilimsel çalışmalarla ilgilenmiştir. Yine ses getiren başlıca eserleri arasında 1994 yılında yayınlanan "Değişen Bir Şey Yok" 1997 yılında "Aynada Aşk Vardı" 2001 yılında "Aslında Özgürsün" 2003 yılında "Aşk Gidiyorum Demez" ve 2004 yılında yayınlanan "Paramparça" eserleri bulunmaktadır.

Cinsiyetçiliğe karşı duruşu

Kadının ikinci sınıf insan muamelesi görmesi ve kadınların toplumsal yaşamda geri plana itilmişlikleri ile ilgili dikkat çekici sözleri bulunmaktadır. 

"Dayak cennetten çıkmamıştır, kimsenin vurduğu yerde gül bitmez, kızını dövmeyen dizini de dövmez."

"Dostluk da, saygı da eşitlikle olur, anlamıyor musunuz? Eşitliğin olmadığı yerde ikisi de yok."

“Özgür ve bağımsız olmak için, bir canlı, bir tek canlı bile olmamalı mı insanın yaşamında? Özgürlüğün bedeli bu mu? Bu, yalnızlık mı?”

Yalnızlık ve özgürlüğe bakış açısı

İnsanların aykırı ve özgür olmalarını yalnız kalma sebep olarak yorumlayan Duygu Asena, özgürlüğün zorunluluk, yalnızlığın mecburiyet kılındığını her kitabında dile getirmektedir. 

"Güçlü olmalısınız, kendi gücünüze inanmalı ama gerçekten güçlü olmak için çabalamalısınız."

"Bunca yıllık yaşamımda bir tek şunu öğrendim. Şu reçeteyi; mutlu olmadığın ortamdan kaç git. Bunun için de güçlü ol, kendi kendine yet."

“Özgür ve bağımsız olmak için, bir canlı, bir tek canlı bile olmamalı mı insanın yaşamında? Özgürlüğün bedeli bu mu? Bu, yalnızlık mı?”

Aşka dair düşünceleri

Aşk bakış açısı ütopiktir. Bu yüzden aşkın aslında olmadığını iddia eder dönem dönem. Fakat aşkın yüksek mertebelerde yaşanabileceğini asla yadırgamaz. Duygu Asena'ya göre aşk ulvi bir duygudur ve herkes yaşayamaz.

“Kimse kimseden bir şeyler istememeli ,beklememeli. Hele değişmesini hiç. Bilmiyor musun ki ben değişirsem, senin sevdiğin ben değilimdir artık ve sonra beni sevmezsin.”

"Siz hiç aşık oldunuz mu? Etinize kemiğinize yapışıyor, çıkartamıyorsunuz. Ne mantık tanıyor, ne kural."

"Evet kadınların sevgililerine çok fazla, abartılı bir anlam yükledikleri gerçek."

Evli olanlar da bir kalıptan çıkmış gibi. “Evilik çok monoton bir şey, aslında gerekli ama, olmuyor işte, bir şeylerin eksikliğini duyuyor insan, zaten karımla da pek bir ilişkimiz kalmadı. Odalarımızı bile ayırdık.. Ama çocuklar... aile... toplum... Sürdürmek zorundayız işte, ne yapalım, ama ne kadar mutsuzum, bir bilsen, ne kadar mutsuzum, senin gibi anlayışlı, bağımsız, özgür bir kadına ne kadar muhtacım, karıma acıyorum ama gidecek bir yeri yok ki...”

"Birisi beni düşünsün, kollarına alsın, sığınacak bir yürek olsun istiyorum, elimden hiçbir şey gelmiyor."

Tüm toplumlarda adalet ve eşitliğin had safhada olduğu bir dünyada yaşamız dileklerimle. Özlemle ve saygıyla anıyoruz.

#GölgeAdam