woman male like reply
Düşünceler

İçine Atan Her İnsanın Yaşadığı Ruhsal Arınma; Katarsis!

Katarsis, Yunanca "Arınma" ve "Temizlenme" anlamını taşıyan bir kavramdır. Ayrıca Psikanaliz öğretisinde kişinin geçmişte yaşadığı travmatik olayların, rahatsızlık veren duygularını uygun bir şekilde boşaltıl arınma öngörülerini içeren bir tedavi yöntemidir.

Katarsis, her insanın birçok kez yaşadığı ama farkında olmadığı ani patlamaların adı

Çoğumuz günlük hayatta anlaşılamayacağımızı düşünerek bazı olaylar karşısındaki duygularımızı içimizde saklar, kimseye belli etmemeye çalışırız. İş yerinde ya da yaşadığımız ikili ilişkilerde karşı tarafı kırmamak, tartışma çıkarmamak adıma yaşananları yutarız. Ama tabii bu yuttuğumuz duygular daha sonra bir ağlama nöbeti veya öfke patlaması olarak dışarıya çıkar.

Hiç, saçma bir filmde hüngür hüngür ağladığınız oldu mu?

İşte size en basitinden bir Katarsis! Kim bilir neleri içinize attınız, hangi duygularınızı tam olarak yaşayamadınız da o kadar biriktiniz. Sonra bu duygu boşalımının ardından kendinize sorarsınız; " Ben neden bu kadar ağladım ki?" Katarsis, genel tipta bedenin müshil ilacıyla temizlenmesi ile aynı yola çıkar.

Katarsis'in tarihi milattan önce 350 yıllara dayanıyor

Katarsis terimini ilk kez milattan önce 350 yılında Yunan filozof Aristoteles, izlediği bir tragedyadan sonra duygularından arındığını belirtmek amacıyla kullanmıştır. Ona göre trajedi, yarattığı korku duyguları ile sahnede sergilenen olaylari izleyen seyirciyi bu tür hislerden arındırma görevi görüyor. Başka bir şekilde anlatmam gerekirse, tv'de izlediğimiz şiddet içerikli yayınlar aslında onları izleyenlerin iç dünyasında bastırdıkları duygularının katarsis yöntemiyle dışarıya boşaltmalarını sağlıyor ve Aristoteles, bu insanlık için iyi bir şey diyor.

Psikanalizdeki katarsis ise normal dışı ruh halinin azalmasını sağlayan 'bir ruhçözümsel araştırma' olarak tanımlanmıştır.

Katarsis'i psikanaliz alanında ilk defa Freud'un en yakın arkadaşı Josef Breuer kullanmıştır. İlk hastası ise Anna O. adında bir kadındır.

Anna'nın birden fazla sağlık sorunu vardır ve Anna ile her şikayeti üzerine ayrıntılı olarak konuşulmuştur. Böylece bu rahatsızlıklara neden olan anılara ulaşılmak istenilmiştir. Örneğin; Anna yaz mevsiminde su içmek istemiyordur. Josef Breuer ile konuşurken birden aklına bu konu hakkında bir anısı gelir ve bunu onunla paylaşır. Anna bir arkadaşının köpeğinin insanların kullandığı bardaktan su içtiğini görür ve o günden sonra su içmekten tiksinir hale gelir. Anna yaşadığı bu anı dışarıya vurup anlattıktan sonra tekrar su içmeye devam eder. Yani neymiş içimizdeki hisleri dışa vurduğumuzda birçok hastalıktan kurtulabilirmişiz.

Katarsis'i tetikleyen en büyük duygular öfke ve üzüntü!

Günlük hayatımızda duygularımızı kelimelere dökebilmek çok önemli. Biz bazı olaylardan ve bizde yarattığı hislerden kaçtığımızda o şeyler kaybolmaz. Aksine bilinçaltımızda daha da büyümeye devam eder. Sonrasında kendinizi küçücük bir olaya sinirlenirken ya da saçma bir diziye ağlarken bulabilirsiniz.

Farkında olmadan içinize attığınız duygularınız sonucunda bir katarsis geçirirseniz, durup size bu atağı geçirmenize sebep olabilecek olayları gözden geçirin. Sevgiler..