woman male like reply
Düşünceler

Evde İstiridye Mantarı Yetişir Mi Sorusunun Cevabı Evet

Evde istiridye mantarı nasıl yetiştirilir? Öğrenmek istiyorsanız doğru adrestesiniz. Size tamamiyle özgün olarak her şeyi anlatacağım. Fotoğraflar da %100 bana aittir. Her şey bir Youtube kanalında izlediğim video ile başladı. Videoyu izledikten sonra bahsedilen firmadan İstiridye mantar miseli -Tohum- siparişimi verdim ve yanında mikro delikli kompost poşeti ile birlikte misellerim geldi.

Misel -Tohum- kalitesi çok önemli

Eğer siz de evde mantar yetiştireceğim diyorsanız paylaştığım videoyu mutlaka izleyin. Tüm detaylarıyla videoyu çeken arkadaş anlatmış. Ben size nasıl başardığımı anlatayım ve püf noktalarından bahsedeyim.

En önemli unsur hijyen

Miselleriniz geldiğinde ellerinizi yıkamadan dokunmayın. Kilitli poşetin içinde gelen miselleri kullanacağınız vakte kadar buzdolabının normal kısmında muhafaza edin ve derin dondurucuya, buzluğa koymayın. 3-5 derecede 2 ay saklayabilirsiniz. Oda sıcaklığında ise 1 haftada bozulur, dikkat edin. Ayrıca ekim yaparken de ellerinizin ve ortamın hijyenik olmasına özen göstermelisiniz. Bu bir bakteri savaşı aslında. İyi bakteriler galip gelirse mantarlarınızı yetiştirirken hiçbir zorluk yaşamazsınız.

Çok önemli püf noktaları

İlk denememde farklı Youtube videoları izlemiştim. Samanların üzerine kaynar su döküyorlardı ve strelize olduğundan bahsediyorlardı. Kesinlikle yalan ve imkansız. Samanları en az 90 derecede 90 dakika bekletmelisiniz. Çok kaynatmamalısınız. 100 dereceği geçerse içindeki iyi bakteriler de ölüyor ve veriminiz düşüyor. Ayrıca en çok yapılan hatalardan birisi de buğday kepeğini samanla birlikte kaynatmak. Buğday kepeğindeki bakterilerin ölmesi için en az 120 derece sıcaklık gerekiyor. Eğer hem samanlarınızı fazla kaynatırsanız ve hem de kepeklerinizi az kaynatırsanız bakteri savaşını kaybedersiniz. Hatta tohumlarımı aldığım firma "Buğday kepeği eklemeseniz de olur." Dedi. Havalandırmada yapılan hatalardan da bahsedeyim. Öncelikle en büyük yanılgılardan birisi camı, pencereyi açınca yeterli havalandırmanın sağlandığı düşünülüyor. Halbuki içeride biriken karbondioksiti dışarı atamazsak çıkan mantarlarımızda kurumalar ve sararmalar olur. Profesyonel sistemlerde bunu fanlarla hallediyorlar. Siz evinizde mantarların bulunduğu ortamı bir havlu yardımıyla bile havalandırabilirsiniz. Ben havluyu pervane gibi sallıyorum.

Nemlendirme ve ortam sıcaklığı

Ortam sıcaklığının en az 20 derece olması gerekiyor. 20 derecenin altında sarım yavaş gerçekleşir. 22 - 27 derece arası en iyi sıcaklıktır. 32 derece ve sonrasında miselleriniz ölür. Nemlendirmeye de çok dikkat etmelisiniz. Kuluçka döneminde en az %80 nem olmalı. Yine ortama ıslak bir havlu bırakarak bile bu nem oranına ulaşabilirsiniz. Sarım tamamen gerçekleştikten sonra sıcaklığı 15 derece kadar düşürebilirsiniz. Herhangi bir elektronik mağazasından 15-20 liraya nem ölçer ve sıcaklık ölçer alabilirsiniz.

Kompostunuzu kendiniz hazırlayın

Hazır kompost aldığınızda içinde ne olduğunu bilmenize imkan yok. Bir sürü katkı maddesi ve kireç kullanarak samanları pastorize ediyorlar. Bu mantarların üzerinde kalıntı olmasına yol açıyor. Evinizde kendi kaynattığınız samanla ne yediğinizi bilirsiniz. Gerçekten bu kadar kolay olacağını ben hiç düşünmemiştim. Artık "Profesyonel olarak da yapabilir miyim?" Diye düşünmeye başladım. Köye gittiğimde, daha büyük alanda mutlaka deneyeceğim. Bu işten para bile kazanabilirim.

Ben yaptıysam herkes yapar

Ben kiler olarak kullandığımız odanın bir kenarına koydum hazırladığım kompostları. Öyle çok rahatsız edici koku ve sinek de olmadı. Hatta bir ara unuttum kompostları 3-4 gün ilgilenemedim. Sıcaklığı ve nemi kontrol etmedim Sonrasında sonuç harika. Normalde poşetlere, mantarların çıkabilmesi için artı şeklinde 10 cm'lik kesikler açmam gerekiyordu. Ben onu yapamadım çünkü nasıl güzel yaptıysam mantarlar her yerden fışkırdı. Ayrıca asarak yapsam daha doğruydu ama yerim yoktu asmak için, ben de yere koydum. Bu kadar çok çıkacağını tahmin bile edemezdim. Toplamda 40 TL harcadım ama belki de 200 - 300 TL'lik mantarım oldu. Bu çıkanları topladıktan sonra 3 defa daha çıkacak. Düzgün yapılırsa ne kadar karlı bir iş olduğunu görüyorsunuz. İzlediğim videolarda yapamayan insanları gördükçe çok şaşırıyorum. Kurallarına uyduktan sonra, şartları yerine getirirsek oluyor. yrıca yukarıda belirttiğim gibi ben birçok şeyi eksik yapmama rağmen oldu. Biraz daha büyüsünler tereyağında kavurduktan sonra fotoğraflarını paylaşırım. Sormak istediğiniz bir şey olursa da memnuniyetle cevaplarım.